Super Street Fighter IV

Super Street Fighter IV review 1


Gereviewed voor PS3 door Ge0force

Review | 01 May 2010 13:38 -

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat Street Fighter IV op ons werd losgelaten. Capcom slaagde er toen met glans in om de klassieke gameplay van vroeger in een modern jasje te gieten, waardoor deze game lovende kritieken kreeg. Toch vonden de ontwikkelaars dat het nóg beter kan, want de oorspronkelijke geplande downloadable content werd omgetoverd tot een volledig nieuwe game die de naam Super Street Fighter IV meekreeg. Extra karakters en achtergronden, nieuwe ultra combo’s, meer online modi en de terugkeer van bonus stages zouden ons moeten overtuigen om deze game voor een tweede keer in huis te halen.



Voor wie Street Fighter IV nog niet gespeeld heeft, zullen we beginnen met het originele spel in een notendop samen te vatten. Het gaat hier immers niet om de zoveelste fighter, maar over de reïncarnatie van de verslavende gameplay die we in de eerste Street Fighter games mochten ervaren. Hoewel de personages en de achtergronden dankzij het gebruik van cell-shading op een bijzonder knappe manier in 3D worden weergegeven, is de gameplay beperkt tot twee dimensies. Je hebt de keuze tussen heel wat verschillende vechters, die elk hun eigen vechtstijl hebben en een aantal unieke combo's en speciale bewegingen kunnen uitvoeren.

 

Super Street Fighter IV

Luisteren of klappen krijgen, het motto van de redactie



Tot zover weinig bijzonders, maar een aantal toegevoegde elementen maken komaf met de frustraties die andere games in dit genre wel eens durven verpesten. Niets is zo vervelend dan tegenstanders die steeds dezelfde agressieve bewegingen herhalen, of juist in een hoekje kruipen om constant te blokkeren. Om dit te vermijden zijn er onderaan het scherm twee verschillende meters voorzien. De Super Meter loopt vol naarmate je rake klappen uitdeelt aan je tegenstanders, waarna je krachtige combo's op hen kan loslaten. De Ultra Meter daarentegen wordt gevuld door vijandelijke aanvallen te incasseren. Door op het juiste moment een Ultra Combo uit je mouw te schudden, kan een gevecht alsnog in je voordeel uitdraaien. Een andere leuke feature is de Focus Attack, die wat tijd nodig heeft om op te laden, maar waarmee je je tegenstander behoorlijk van de wijs kan brengen.

De S van Super

Laten we nu eens zien welke nieuwigheden er in de "Super" versie van Street Fighter IV te vinden zijn. Eerst en vooral zijn er tien nieuwe vechters toegevoegd, wat het totaal op maar liefst vijfendertig speelbare personages brengt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Soul Calibur IV zijn alle karakters reeds vanaf het begin beschikbaar, zonder dat je ze hoeft vrij te spelen. Onder de nieuwelingen vinden we Adon uit de allereerste Street Fighter, Dee Jay en T. Hawk uit Street Fighter II en Dudly, Ibuki en Makoto uit Street Fighter III. Ook Cody en Guy, die we oorspronkelijk kennen uit Final Fight, maken hun terugkeer. Daarnaast worden er ook twee gloednieuwe vechters geïntroduceerd. Hakan is een Turkse olieworstelaar, die zichzelf regelmatig met glibberige olie insmeert en daardoor zo glad kan worden als een paling. Juri is dan weer een Koreaanse Taekwondo specialiste, die wel een zeer eigenaardig implantaat in haar linkeroog verbergt.

Hoewel de nieuwe karakters het meest aantrekkelijk zijn om mee te spelen, hebben ook de reeds bestaande personages een subtiele update gekregen. Niet alleen hebben ze nu allemaal drie verschillende kostuums, maar ze werden ook net dat tikkeltje beter uitgebalanceerd. Te krachtige bewegingen werden afgezwakt, maar ook de AI zal minder frustrerend overkomen doordat de kracht van bepaalde super combo's beperkt werd. Bovendien heeft iedereen nu twee verschillende Ultra Combo's, al zal je voor het gevecht begint er wel eentje van moeten uitkiezen. Verder doen de befaamde Bonus Stages opnieuw hun intrede. Om de drie gevechten mag je met bruut geweld een auto tot schroot herleiden, of moet je je tot het uiterste concentreren om vallende vaten te vernielen. Deze stages zijn een welgekomen afwisseling tussen de gevechten, het verbaast me dan ook dat deze niet in het oorspronkelijke spel zaten.

 

Super Street Fighter IV

In de achtergrond: Praga wordt weer afgewezen door Valies



Uitgebreid online

Naast de nieuwe gamecontent is ook het aantal spelmodi uitgebreid, waarbij de nadruk werd gelegd op het online gedeelte. Je kan je natuurlijk nog steeds met de oude en nieuwe personages uitleven in de Arcade Mode, waar men een poging doet om met bedenkelijke animaties een verhaal te vertellen voor elk karakter. In Versus Mode kies je zelf een gevecht tegen de CPU of een andere speler en in Traning Mode krijg je de kans om alle speciale bewegingen van elke vechter onder de knie te krijgen. Maar zelfs zelfs in singleplayer kan je online fight requests ontvangen, zodat je je tijd nuttig kan bezig houden tot je aan de beurt bent in een online gevecht.

Verder is er nu eindelijk een deftige Team Battle Mode, waarin je het tot acht spelers tegen elkaar kan opnemen in alle mogelijke indelingen van teams. Nog een nieuwkomer is de Endless Battle Mode. Daarin neemt de winnende speler het telkens tegen een nieuwe uitdager op uit een groep van maximum acht deelnemers. Vraag je je af hoe al die topspelers zo hoog in de ranglijsten geraken, dan kan je via het uitgebreide Replay Channel replays van wedstrijden bekijken en je eigen exemplaren uploaden. En binnenkort zal je gratis de langverwachte Tournament Mode kunnen downloaden, waarin je zelf toernooien kan organiseren. Het ontgaat me een beetje waarom men het spel reeds op de markt brengt terwijl deze mode nog niet afgewerkt is, maar we hebben de laatste tijd al straffere misbruiken van downloadable content gezien.

Nieuwe game of uitbreiding?

Daarmee komen we aan het enige noemenswaardige pijnpunt van Super Street Fighter IV. Het wordt immers enkel verkocht als retail game, terwijl het absoluut niet meer is dan een stevige uitbreiding op het originele spel. Nieuwe gamemodi, extra personages, beter uitgebalanceerde gameplay... het zijn allemaal elementen die thuis horen in de doorsnee downloadabel content. Begrijp me niet verkeerd, Super Street Fighter IV is er in geslaagd om een reeds geniaal spel nog beter te maken. Nieuwkomers halen dan ook aan een budgetprijs een dijk van een spel in huis. Maar gamers die het origineel reeds intensief gespeeld hebben zullen er vrij snel op uitgekeken zijn. In feite betalen zij ook een tweede keer voor spelcontent die ze reeds hebben aangeschaft, wat stilaan op geldklopperij begint te lijken.

 

Conclusie van Ge0force voor deze game.


Street Fighter IV was reeds één van de beste fight-games van deze generatie, maar deze Super-versie doet er nog een flinke schep bovenop. Tien nieuwe personages, beter uitgebalanceerde gameplay, een replay channel en heel wat nieuwe spelmodi maken van deze game een natte droom voor de liefhebbers van het genre. Maar in feite gaat het hier louter om een uitbreiding op het originele spel, die om een of andere reden enkel als retail game te koop is. Mooi meegenomen voor nieuwkomers, maar alles behalve eerlijk voor gamers die het origineel reeds bezitten.

89

Pluspunten

+ Tien nieuwe personages
+ Beter uitgelanceerde gameplay
+ Geslaagde nieuwe online modi
+ Replay Channel
Minpunten

- Had een uitbreiding moeten zijn

Informatie over Super Street Fighter IV


Releasedatum: 30-04-2010
Ontwikkeld door: Capcom
Uitgegeven door: Capcom
Genre: Strategy
Multiplayer
Beschikbaar op: x360 ps3
Age 12+
 
1 100% rep

Destr0yer zegt op 01/05/2010 14:13   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Hmm, "Had een uitbreiding moeten zijn";
Kdacht da het spel aan een verlaagde prijs werd verkocht?

Al'n chance da ze ni 60€ vragen
Der zijn andere die voor zo'n upgrade wss wel de volle pot durven vragen.
2 100% rep

hatetn zegt op 01/05/2010 14:28   [?]

  Rating 1 16+ 16+
we gaan eens klagen om te klagen. de eerste kon je meteen aan 30 euro vinden. nu veranderen ze er enorm veel aan en kun je hem voor dezelfde prijs vinden. dan kom je nog maar aan de prijs van 1 game
2.1 100% rep

Prumes zegt op 07/05/2010 17:47   [?]

  Rating 0 16+ 16+
No Shit Nostradamus!
3 100% rep

kimme1975 zegt op 01/05/2010 14:36   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Mooie review, ik heb hem besteld ben benieuwd!!
4 100% rep

Da_monk112 zegt op 01/05/2010 14:39   [?]

  Rating 1 16+ 16+
vind het ook een goed geschreven review. Het feit dat het geen uitbreiding is blijft natuurlijk een discussiepunt, maar als ge alles zoudt samentellen van wat er bijgevoegd is, en kijkt naar de huidige DLC prijs van dingen, vind ik dit toch een fijnere manier om uit te brengen. want laten we eerlijk zijn, als we alles apart via DLC zouden moete kopen zouden we toch kortbij dezelfde prijs zitten als het nu is.
4.1 100% rep

hatetn zegt op 01/05/2010 16:18   [?]

  Rating 0 16+ 16+
er is geen discussie. er is gewoon teveel aangepast om het als DLC aan te bieden. je zou iedereen moeten verplichten om het te kopen of het zou in het honderd lopen. de herbalancering van chars alleen al zorgt er al voor dat het onmogelijk is
4.2 100% rep

Ge0force zegt op 01/05/2010 17:06   [?]

  Rating 0 16+ 16+
@4.1 Er is altijd een discussie Men zou kunnen redeneren dat balancering in een patch thuishoort in plaats van in een betalende uitbreiding, en dat de online beleving van het oorspronkelijke spel nogal oppervlakkig was uitgewerkt. Hoe ge het ook draait of keert: het blijft Street Fighter IV. Zijt ge het originele spel beu gespeeld, dan zult ge deze Super-versie ook snel terug in de kast leggen.

We kunnen trouwens maar hopen dat het geen trend wordt dat ontwikkelaars eerst een basic retailgame op de markt brengen, om vervolgens een jaar later opnieuw een beter afgewerkte versie van hetzelfde spel als retail uit te brengen.
4.3 100% rep

hatetn zegt op 01/05/2010 20:00   [?]

  Rating 0 16+ 16+
de street fighter reeks niet goed gevolgd?
4.4 100% rep

H_ans zegt op 01/05/2010 23:38   [?]

  Rating 1 16+ 16+
@4.3 euh jawel, 25 versies van Street Fighter 2. Bevestigd imo zijn punt.
4.5 100% rep

hatetn zegt op 02/05/2010 0:02   [?]

  Rating 0 16+ 16+
toch niet. hij is bezig over een trend. voor zover ik weet is het enkel SF die het al heel hun leven doet dus van een nieuwe trend kun je niet spreken. er is maar 1 spel waar het gebeurt en iedereen juicht het zowat toe buiten mensen die niets van sf kennen
4.6 100% rep

papfles zegt op 02/05/2010 0:13   [?]

  Rating 1 16+ 16+
@ hatetn: de herbalancering op zich is geen issue vind ik. Starcraft heeft onnoemelijk veel balancing patches gehad. Op dat vlak had het dus als patch gekund.

Over de extra opties spreek ik me niet uit, maar het valt zeker te verdedigen dat dit soort praktijken misschien maar beter geen navolging krijgen in de rest van de gamewereld. (Al is het wel lichtelijk zo met weinig-vernieuwende jaarlijkse reeksen en af en toe ook bij sommige GOTY-edities)
4.7 100% rep

Sano123 zegt op 02/05/2010 0:41   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ooit al eens de fifa/madden/nhl games gezien? Dat is melkerij tot en met, street fighter is een voorbeeld van hoe het wel moet.
4.8 100% rep

Veruca zegt op 02/05/2010 3:35   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Kijk, je hebt de SF fans (waaronder mezelf) die dit spel blindelings kopen, zelfs al zou het aan €60 euro staan. Het feit dat het aan de helft van de prijs staat is al een teken genoeg dat ze dit eerder uit wens van de fans doen. (Hebben ze trouwens ook altijd al gezegd. Zonder de expliciete vraag van de fans was SSF4 er nooit gekomen.)

Mijn opinie is dat, als ze het als pure DLC hadden uitgebracht, de fans op't einde meer betalen dan nu. Pak nu dat ze de nieuwe balance stuff gratis geven, dan nog heb je 10 personages, nieuwe stages, nieuwe intro's, nieuwe muziek, ... Als je kijkt wat dit hele pakket aan MS punten zou kosten, dan is het wel duidelijk welke manier goedkoper is.

Wel grappig eigenlijk, want als ze het nu als DLC zouden uitbrengen en je in totaal misschien €20 meer zou betalen, mensen tevreden zouden zijn.
4.9 100% rep

Zant zegt op 09/05/2010 9:18   [?]

  Rating 0 16+ 16+
én dan zou men nog over de bandbreedte beginnen klagen
5 100% rep

Sano123 zegt op 01/05/2010 16:43   [?]

  Rating 0 16+ 16+
En den online is gewoon zo zwaar verbeterd; spectating, teambattles, replay functionality. Ik stond eerst ook sceptisch tegen deze release maar als je kijkt naar al de nieuwe toevoegingen is het spel zn geld zeker waard.
6 100% rep

CrazyK zegt op 02/05/2010 8:30   [?]

  Rating 0 16+ 16+
super game en inderdaad uitmelkerij is het zeker nie fifa is 100pc uitmelkerij
7 100% rep

Snap zegt op 02/05/2010 11:34   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Er is gewoon te veel nieuwe content om als DLC uit te brengen. Als je ziet wat de prijs is van een kostuumpje of een paar "nieuwe" maps wat zouden ze dan moeten vragen voor alle nieuwe content van Super?
Het zou zowiezo de community hebben verdeeld in mensen met en zonder. Trouwens, het is Street Fighter, wie dit niet had zien aankomen kent de reeks niet goed, dit is moeilijk een trend te noemen.

Heb het besteld samen met een octogate, hopelijk is het tegen dinsdag binnen.
8 100% rep

Codiak zegt op 02/05/2010 12:23   [?]

  Rating 0 16+ 16+
All Hail super streetfighter in al zijn glorie the negativity is bullshit...
9 100% rep

SoulRocker zegt op 06/05/2010 10:41   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Streetfighter is goed, maar zeer eentonig
9.1 100% rep

Veruca zegt op 06/05/2010 22:15   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Elke game is eentonig he... dat noemen ze nu eenmaal een genre.
10 100% rep

pina zegt op 10/05/2010 1:04   [?]

  Rating 0 16+ 16+
er zit enorm veel diepgang in SF-series, maar er zijn hier enorm veel mensen opgegroeid met de tekken-series. Je kan pas SSFIV echt waarderen als je opgegroeid bent met SF2 als eerste beat 'em up. SF blijft nog steeds de meest diepgaande beat 'em up ooit. De diepgang die erin verwerkt zit, is echt ongezien voor het genre.

En het is perfect mogelijk als nieuw spel: 10 nieuwe characters, dat ga je niet zomaar in DLC steken ze. SFIV bevatte 25 characters, bijna de helft meer dus in SSFIV. Een veel uitgebreidere multiplayer modus en veel meer balans in de game. Terecht dat het als nieuw spel wordt uitgebracht aan gereduceerde prijs.
11 100% rep

bodybuilding5 zegt op 12/05/2010 21:50   [?]

  Rating 0 16+ 16+
ik vind het stom om u weer een uit te brengen ik heb de gewone ik ga hem zekker niet halen
12 100% rep

Decay zegt op 13/05/2010 17:57   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Heb die onlangs opgepikt, altijd SF4 willen spelen maar op die moment geen geld of een ander spel dat ik wou hebben. Nu dees is echt supervet, dringed eens een arcade stick aanschaffen En als nieuwkomer vind ik het ook zalig dat ik nu de kans krijg om met alle characters te spelen, want ik herinner mij dat er vroeger nogal geklaagd werd door niet zo een ervaren SF spelers dat het haast onmogelijk was om alle chars te onlocken (gouken, akuma, seth). Dus in mijn ogen zalig dat ze dit hebben uitgebracht!
13 100% rep

barry020494 zegt op 15/05/2010 18:48   [?]

  Rating 0 16+ 16+
hier ga ik niet veel over zeggen
13.1 100% rep

Veruca zegt op 16/05/2010 16:22   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ge had dan beter in de eerste plaats gezwegen.

Je hebt een 9lives account nodig om een reactie te kunnen plaatsen. Gelieve in te loggen of je te registreren!

5.3

0


Al 10 stemmen
Positie op de 9Lives ranking #1889 [?]
3 members willen dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn wenslijst » 13 members hebben dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn collectie »

Video's over deze game

9Lives - next generation gaming Super Street Fighter IV trailer - 00:02:49 min Meer
Copyright © 2014 Telenet N.V. - Wedstrijdreglement - Algemene voorwaarden - Mobiele website