ModNation Racers

ModNation Racers review 1


Gereviewed voor PS3 door papfles

Review | 05 May 2010 0:00 -

Of je ModNation Racers nu ziet als een Mario Kart-kloon of als een variatie op LittleBigPlanet, maakt uiteindelijk niet zoveel uit. De vraag is of het spel ook even goed is als zijn vergelijkingspunten of mist het de bocht?Om het concept van ModNation Racers uit te leggen hoeft er niet veel gezegd te worden. Je kan gewoon racen op 28 geleverde tracks in een singleplayer-verhaal of je gaat gewoon aan de slag online om elkaar aan flarden te rijden. Als je dat allebei beu bent, kan je je bezighouden met het ontwerpen van tracks, auto's en personages. Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar United Front Games heeft elk onderdeel echt propvol detail gestoken. Grafisch ziet het spel er mooi afgewerkt uit. Alles past mooi binnen het plaatje en wordt prachtig aangevuld door twee commentatoren die elkaar niet echt kunnen luchten. Deze twee zullen je zowel in de singleplayer als de multiplayer laten genieten van hun fratsen. De muziekjes en de in-game geluiden doen braaf hun taak en je zal al snel met een deuntje in je hoofd zitten, maar deze twee personages tillen het geluid naar een hoger niveau.

 

ModNation Racers

Bumperrijden is toegelaten in ModNation RacersSingleplayer

Je begint je kart-carrière als Tag, een opkomend talent dat de kneepjes van het vak nog moet leren. Gedurende 28 races, verdeeld over een aantal Tours (kampioenschappen), leer je elk onderdeel van het spel. Driften, draften, binnenwegen nemen, obstakels activeren en boosten passeren de revue. Geen tutorials nodig? Geen probleem, gewoon afzetten en racen maar.

Het principe is eenvoudig: Eindig bij de eerste drie en je mag door naar de volgende race. Wil je echter alle items verzamelen, dan zal je beter moeten presteren. Het spel kan bijvoorbeeld vragen om minstens tienduizend graden te draaien en toch nog eerste te worden in ruil voor nieuwe items. Per race zijn er zo drie ‘Achievements', de ene al wat moeilijker dan de andere. Ongetwijfeld zal je een heleboel races meerdere keren moeten doen om de verwezenlijkingen te behalen.

Als je de moeilijkste Achievement van een track goed weet te beëindigen, krijg je vaak een Grudge Match Challenge. Hierin moet je één specifieke racer weten te verslaan in een track die hij of zij heel goed beheerst. De prijs is wederom een heleboel items. Vele races zijn al behoorlijk pittig, dus je zal hier zeker uit je uitlaatpijp mogen komen. Hou er rekening mee dat het geen schande is om geregeld op je versnellingsbak te krijgen.

Na een aantal races zal je in wezen alles te weten zijn gekomen om deftig te kunnen racen, maar telkens weer weet ModNation Racers nieuwigheden toe te voegen - met een paar pareltjes van tracks tot gevolg. Obstakels staan eerst stil, vervolgens bewegen ze en krijgen ze een groter bereik. Dan leer je ze te (des)activeren met een welgemikt schot. Door steevast te blijven aanpassen, boeit het spel tot het 'einde' en krijg je ook heel wat tracks in verschillende maten en vormen. Jammer is wel dat de laadtijden tussen races nog altijd behoorlijk zijn. Tijdens de tussenfilmpjes had er gerust al geladen mogen worden. Een half minuutje wachten is niet zo erg, maar het tikt wel aan op de duur. Met drie rondes per track en gemiddeld één minuut per ronde is een halve minuut wachttijd al aanzienlijk. Een patch - zoals LittleBigPlanet ook kreeg - zou moeten helpen.

Alsof dat nog niet genoeg inhoud is, bevat elke track ook nog eens vijf Tokens (lollies). Deze kan je ook verzamelen om in te ruilen voor items. Zelfs als je dus eerst eindigt en iedereen letterlijk de vernieling in rijdt, kan het zijn dat je nog eens opnieuw kan beginnen om die laatste lolly te verzamelen. Het klinkt misschien stom, maar het werkt even verslavend (of niet, als het je niet aanstond) als de ‘Bubbles' in LittleBigPlanet.

Use the ‘boost'

Om in ModNation Racers te overleven moet je teren op je rijvaardigheden, op je wapens en op je Boost. Deze Boost is een meter rechts van je scherm die gevuld geraakt door je acties in het spel. Drift perfect door de bocht; blijf achter iemand hangen; draai rondjes in de lucht; val tegenstanders aan; rij over Boost Pads, allemaal levert het Boost op.

Wat kan je nu doen met die Boost, vraag je je af? Wel, zoals de naam zegt, laat het je sneller rijden als je het activeert. Gelukkig stopt de tactische diepgang van de Boostmeter daar niet. Als je zijdelingse aanvallen wil doen, zal je Boost nodig hebben om het manoeuvre uit te voeren. Dat je hiermee nog meer Boost kunt winnen, maar ook de bocht uit kan vliegen, is een berekend risico. Verder kan je Boost gebruiken om obstakels weg te ‘zappen' of net te laten verschijnen. Rondrijdende hindernissen kan je ook activeren of stil laten vallen door een goed getimede ‘zap'. Het allerbelangrijkste van Boost is echter de mogelijkheid om aanvallen tegen te houden. Eender welke aanval (of golf aan aanvallen) jouw richting uitkomt, kan je vermijden door op het juiste moment op O te duwen. Je autootje wordt dan beschermd door een Boost-schild. Boost opbouwen valt dus niet te onderschatten in ModNation Racers.

 

ModNation Racers

Devastator of raketten? Zolang één van de twee maar raak is.Echte kart-fans zitten natuurlijk te wachten op wapens en vernieling. In ModNation Racers heb je slechts vier verschillende wapenvormen, maar dat arsenaal wordt sowieso verviervoudigd en eigenlijk nog een pak meer als je de track-omstandigheden meerekent. Elke power-up kan je immers bijhouden tot niveau drie. Het laagste niveau is rechttoe rechtaan, zoals een raket die loodrecht vliegt. Niveau twee bevat onder meer een geleide bliksem en bij het derde niveau breekt de hel los. Schokgolven, een rakettenregen en een hele storm razen dan over je scherm. De vierde power-up is dan weer een boost, waarbij je op niveau drie plots een stuk van de baan kan overslaan. Er zijn nog andere tactische mogelijkheden in het spel, maar die bespreken we misschien nog in een special.

 

In elk geval zijn de power-ups niet zo scheef getrokken als bij Mario Kart. Zelfs op plaats drie (van de twaalf) kan je een boost power-up krijgen. Zo blijft het op zich eerlijk voor iedereen, vermits iedereen kans heeft om dezelfde (goede) power-ups te krijgen. Toegegeven, de laatsten zullen dit vaker krijgen, maar het is niet zo dat de rest sowieso geen kans maakt op deze power-up. Omdat je niet achteruit kan vuren, lijkt de eerste plaats nogal problematisch, maar gelukkig kan je dan het vierde luik van de power-ups activeren, met name mijnen. Waar je ook rijdt, vernieling zal je altijd kunnen zaaien.

 

Play.Create.Share

 

Naast de singleplayer kan je je in ModSpot, de centrale verzamelplaats, ook bezighouden met allerlei andere zaken. Hier kan je gaan racen (online of offline, beide met splitscreen), andere mensen ontmoeten, je eigen creaties maken, speciale acties in de gaten houden en tal van andere zaken bekijken.

Het tweede en derde luik van deze titel schuilen in het maken en delen van personages, auto's en tracks. De community kan zijn creativiteit dus botvieren in deze ModNation Racers. De keuze-mogelijkheden bij alle onderdelen zijn gekoppeld aan wat je vrijgespeeld hebt, maar als je alles in beschouwing neemt, zijn de opties bijzonder groot. Bij je personage kan je zelfs zo ver gaan dat je elk oog apart kan gaan stylen en bewerken, om een werkelijk uniek personage te creëren. Menu's die herkenbaar zijn van LittleBigPlanet loodsen je door alle facetten. Ook bij het bouwen van een kart gaat het er zo aan toe. Met kleuren, vormen, stickers en tal van andere afstelmogelijkheden maak je ook hier al snel een nieuwe en unieke kart. Je kan zelfs je rij-ervaring lichtjes tweaken. Je verbeelding is eigenlijk je enige belemmering.

Hoewel deze twee zaken op zich nog leuk zijn, draait het voornamelijk om tracks. Via een cirkelvormig menu bepaal je de grote stap die je wil zetten in het bouwen en vervolgens kies je de specifieke optie die je daarna wil uitvoeren. Het bedient allemaal wel wat vlotter dan in LittleBigPlanet omdat je - doordat je niet door het 2D-vlak beperkt wordt - veel sneller kan zien waar er nog zaken moeten gebeuren. Het is wel aan te raden om de tutorials te bekijken, want het kan wel wat veel lijken in het begin.

 

ModNation Racers

Was een bos planten in het echt maar zo simpelOok dien je te wennen aan het maken van de track zelf. Je rijdt immers met een bulldozer rond en kiest zelf waar je bochten maakt, omhoog gaat en terug daalt. Hierbij plak je behoorlijk dicht op je wagen, waardoor het overzicht in dit onderdeel soms even zoek is. Je kan wel uitzoomen, maar het blijft wennen. Het is dus een beetje een kwestie van aanvoelen en vervolgens bijschaven waar nodig.

Toch kan je binnen de kortste keren een deftige track bouwen, wat sowieso motiveert om er al eens wat extra tijd in te steken omdat je al snel resultaat ziet. Je kan de omgeving manipuleren, de baan nog wat aanpassen, power-ups, decoratie, binnenwegen en obstakels planten en op eender welk moment kan je zelf de baan op gaan om alles te testen. Dit proces herhaal je gewoon tot je tevreden bent en je bent klaar om het te delen. Wil je echter enkel de baan maken, dan kan je ook het spel vragen om de rest zelf in te vullen. De editor doet dit zeer goed, zodat je in wezen weinig extra tijd moet verspillen om het te optimaliseren, al zijn die opties er natuurlijk wel. Als je de baan links een centimeter breder en hoger wil maken dan rechts, zal het spel dat ook toelaten.

De rest van de wereld

Alles kan je binnen de kortste keren delen met de rest van de wereld. Je tracks, personages en wagens kunnen door iedereen gedownload en beoordeeld worden. Bovendien hoef je geen schrik te hebben dat iemand gaat lopen met de eer, want zelfs als ze maar één stip toevoegen, zal jouw naam altijd als oorspronkelijke maker bij je creatieve vondst prijken. Het downloaden gaat ook immens snel, na een paar seconden heb je andermans track al binnengehaald. Ook het beoordelen en bekijken van profielen, karts en personages is heel snel gepiept.

Naast pochen is het natuurlijk ook de bedoeling dat je met de rest van de wereld racet. Kies voor een track, een type van race, het niveau van de tegenstand en nog een paar andere instellingen en wacht op andere deelnemers. De verslaving van de multiplayer ligt in het feit dat ook hier XP wordt uitgedeeld. Koppel dat aan statistieken en het plezier om andere mensen van de baan te kegelen op nieuwe tracks en het multiplayerluik zit ook snor. Snerende uitleg van de commentators krijg je er ook in de multiplayer bij.


Bij de multiplayer zit er wel een kleine kink in de kabel van het review-exemplaar. Het is immers niet zo eenvoudig om mensen te vinden, omdat er nu eenmaal weinig zijn. Gelukkig kon ik de weinige mensen  in ModSpot, wel snel en vlot uitdagen tot een rechtstreeks duel. Binnen de minuut ben je dan aan het racen. De lag die je in de beta ervaarde, zit er deze keer niet echt meer in, dus dat is zeker een verbetering en eentje die ook noodzakelijk was om het online-luik niet meteen te torpederen.

 

 

Conclusie van papfles voor deze game.


ModNation Racers is een prachtige verderzetting van het Play.Create.Share principe. Het vergelijkingsmateriaal (LittleBigPlanet en Mario Kart) is van hoog niveau, maar ModNation Racers plaatst zich er makkelijk naast. Alles is heel doordacht uitgewerkt en nodigt uit om te spelen, in singleplayer, online of splitscreen. Urenlang liggen racen, terwijl je lacht en vloekt om alle stoten die worden uitgehaald is waar het spel om draait - en zal blijven draaien met de steun van de community. Jammer is wel dat de laadtijden nog een tikkeltje te lang zijn. In elk geval: casual of hardcore, het maakt niks uit, want ModNation Racers is geweldig.

90

Pluspunten

+ Pure fun
+ Diepgaand
+ Schitterende commentators
Minpunten

- Laadtijden
- Overzicht soms minder bij track-making

Informatie over ModNation Racers


Releasedatum: 21-05-2010
Ontwikkeld door: United Front Games
Uitgegeven door: SCEE
Genre: Racing
Multiplayer
Beschikbaar op: psp ps3
Age 7+
 
Pagina:
1 100% rep

YoniVL zegt op 05/05/2010 0:20   [?]

  Rating 0 16+ 16+
ik zie er al naar uit. Dat het maar snel 11 mei is, dan kan ik hem ook eens testen.
1.1 100% rep

killo 11 zegt op 05/05/2010 0:32   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Dus de "winnaars" die mee mogen naar Holland zijn al bekent.
1.2 100% rep

papfles zegt op 05/05/2010 0:36   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Voor je complottheorieën gaat bedenken: er moet sowieso twee man afgevaardigd worden van de redactie. Yoni is daar dus één van.
1.3 100% rep

YoniVL zegt op 05/05/2010 1:02   [?]

  Rating 1 16+ 16+
what he said. En nee die winnaars zijn nog niet bekend (allez, ik ken ze toch in ieder geval nog niet)
1.4 100% rep

killo 11 zegt op 05/05/2010 14:46   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ik had geen complottheorie ze , ik had het gewoon raar gevonden dat ik het bericht niet zou hebben gelezen. En de reden waarom er "winnaars" tussen haken stond was gewoon om duidelijk te maken dat het niet echt winnaars zijn, maar de gelukkigen die worden gekozen he.
We zullen het dan wel horen als het zover is zeker.
1.5 100% rep

Royal Belgium zegt op 06/06/2010 12:31   [?]

  Rating 0 16+ 16+
2 100% rep

qdbp zegt op 05/05/2010 0:21   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Instant buy!
3 100% rep

DeLod zegt op 05/05/2010 0:53   [?]

  Rating 2 16+ 16+
DIT zou ik nu is echt willen zien op xbox360
3.1 100% rep

sui785 zegt op 05/05/2010 2:54   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Nee, echt niet. Maar ik denk dat Microsoft's Joy Ride iets in deze richting zou kunnen zijn, gratis dan wel.
3.2 100% rep

DeLod zegt op 05/05/2010 8:45   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ik heb het vooral over de custom track features, zo hebt ge bijna niks op de xbox, buiten mss far cry, maar da spel zuigt imo, zelfs den 2.
3.3 100% rep

Ge0force zegt op 05/05/2010 9:57   [?]

  Rating 0 16+ 16+
@3.1 Joy Ride zal slechts een aantal basic componenten gratis aanbieden, de rest zal je eveneens moeten aankopen hoor.

@3.2 Trials HD heeft een track editor als ik me niet vergis.
3.4 100% rep

Kiwi zegt op 05/05/2010 10:01   [?]

  Rating 1 16+ 16+
De kans dat zoiets uitkomt op de x360 lijkt me zo goed als onbestaande. In de eerste plaats haalt Microsoft veel te veel geld binnen uit DLC waar de meeste x360-bezitters met de glimlach voor betalen. Ten tweede teren ze liever op een oneindige reeks sequels dan op innovatie en nieuwe ip's.

Weliswaar houdt niemand je tegen om naast je x360 een PS3 te kopen voor dit soort games
3.5 100% rep

The Monopoly Guy zegt op 05/05/2010 15:02   [?]

  Rating 3 16+ 16+
Lol alsof sony geen dlc verkoopt
3.6 100% rep

TrapShot zegt op 05/05/2010 20:35   [?]

  Rating 2 16+ 16+
@ 3.5: Ja , want daar ging het hem om ...
3.7 100% rep

sui785 zegt op 05/05/2010 20:36   [?]

  Rating 0 16+ 16+
@3.3 Bewijzen? Basic content: auto's en tracks. Met de rest bedoel je extra kostuums zeker, die worden overal verkocht.

@3.5 Sony mag dlc's verkopen, de rest niet.
3.8 100% rep

dr.lee zegt op 06/05/2010 18:00   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Kiwi en Geo hebben beide volgens mij fortuinen in Sony aandelen geinvesteerd. Of ze hebben een Asian-fetish ofzoiets.
3.9 100% rep

Prumes zegt op 07/05/2010 17:55   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Lol@3.8

joyride zal 90 procent gratis zijn als ik me niet vergis, geoforce, het volledige spel zal te spelen zijn voor iedereen met Gold, alleen wat extra props en mods zullen optioneel voor microPoints te koop gesteld worden
3.10 100% rep

NielsK zegt op 07/05/2010 21:04   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Probleem met dit soort spellen is dat je niet mee kan met de rest als je geen geld spendeert. En als je wel dingen koopt kom je al snel uit op een aardige som. Maar desalniettemin ziet Joy Ride er een erg leuk spelletje uit.
4 100% rep

Battou zegt op 05/05/2010 7:42   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Kijk er al een hele tijd naar uit!
5 100% rep

wolferick zegt op 05/05/2010 8:20   [?]

  Rating 0 16+ 16+
is hij enkel voor ps3 of ook voor pc/xbox/...?
5.1 100% rep

Foxdie zegt op 05/05/2010 8:24   [?]

  Rating 0 16+ 16+
ps3 en psp exclusive..in de trend van LBP e..
5.2 100% rep

papfles zegt op 05/05/2010 9:23   [?]

  Rating 0 16+ 16+
@ wolferick: Sony bezit de IP, dus ik denk niet dat je moet wachten op een Xbox of pc-versie. Net zoals God of War, Uncharted, LBP enz. => exclusive
6 100% rep

Ge0force zegt op 05/05/2010 9:58   [?]

  Rating 2 16+ 16+
Geweldige review van een geweldige game! Deze is voor mij een must-buy!
7 100% rep

kimme1975 zegt op 05/05/2010 11:02   [?]

  Rating 2 16+ 16+
Mooie review en ik kijk ook uit naar 11 mei!!
8 100% rep

mythe zegt op 05/05/2010 11:17   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Is daar nen demo van?
8.1 100% rep

papfles zegt op 05/05/2010 11:29   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Dacht van niet. Ik heb in elk geval enkel weet van een beta.
8.2 100% rep

mythe zegt op 05/05/2010 15:30   [?]

  Rating 0 16+ 16+
dju, wou hem wel is testen.
8.3 100% rep

sui785 zegt op 05/05/2010 20:40   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Idd, spijtig dat er geen demo komt.
8.4 100% rep

Ge0force zegt op 17/05/2010 12:12   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Er komt wel degelijk een demo volgens Joystiq
9 100% rep

*BeLiSiMa* zegt op 05/05/2010 11:55   [?]

  Rating 2 16+ 16+
mooie review

ik kijk er naar uit
10 100% rep

Bexorcist zegt op 05/05/2010 13:09   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Kan je deze splitscreen spelen?
10.1 100% rep

papfles zegt op 05/05/2010 13:54   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Splitscreen staat zelfs vermeld in de conclusie

Ja dus

4 spelers offline, twee spelers kunnen op 1 scherm splitscreen doen online (terwijl ze met tien anderen de strijd aangaan)
10.2 100% rep

YoniVL zegt op 05/05/2010 14:23   [?]

  Rating 2 16+ 16+
aah, da 2e vind ik wel leuk. Dan kunt ge me ne vriend in split spelen en toch een online race houden. Maakt het toch weer wat leuker. Ik ben al blij dat de splitscreen er inzit. Tegenwoordig wordt het teveel weggelaten ten voordele van online, terwijl ik dat toch 2 verschillende dingen vind. Thuis met 2 in splitscreen is zoveel leuker
10.3 100% rep

Zant zegt op 11/05/2010 15:08   [?]

  Rating 0 16+ 16+
11 100% rep

MrCelle zegt op 05/05/2010 14:37   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ik had de beta ook gespeeld en dit is wel een leuke game.
12 100% rep

NielsK zegt op 05/05/2010 17:47   [?]

  Rating 0 16+ 16+
"Vele races zijn al behoorlijk pittig, dus je zal hier zeker uit je uitlaatpijp mogen komen. Hou er rekening mee dat het geen schande is om geregeld op je versnellingsbak te krijgen."

Geweldige formulering!

Ik ga dit spel in ieder geval zeker halen. Het is vooral de customisatie van de personages, auto's en tracks dat me aanspreekt. Play.Create.Share is gewoon een geweldig concept. En niet te vergeten het leuk sfeertje dat dit spel uitstraalt.

Maar ik vraag me wel af wat er precies bedoelt wordt dat de rij-ervaring van de karts lichtjes tweakbaar is? Ik had altijd al gelezen dat iedere kart hetzelfde rijgedrag had.
12.1 100% rep

papfles zegt op 05/05/2010 18:02   [?]

  Rating 0 16+ 16+
@ niels: merci voor het compliment

Je kan (heel beperkt) toch tweaken. Je kan bv. versnelling opofferen voor een hogere topsnelheid en baanvastheid voor een betere drift. Het is heel beperkt (twee sliders), maar het kan wel lichtjes dus.
12.2 100% rep

NielsK zegt op 05/05/2010 18:18   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Klinkt goed, had er totaal geen benul van dat dit mogelijk was.
13 100% rep

tinbie zegt op 05/05/2010 18:43   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Heb gewonnen en mag naar het event
Tnks 9lives !
13.1 100% rep

YoniVL zegt op 06/05/2010 2:32   [?]

  Rating 0 16+ 16+
see you then!
14 100% rep

elazzja zegt op 05/05/2010 18:43   [?]

  Rating 0 16+ 16+
zijn de laadtijden korter of langer dan de bèta en is die alleen maar zo tussen races of?
14.1 100% rep

papfles zegt op 05/05/2010 18:48   [?]

  Rating 2 16+ 16+
korter (gelukkig )

telkens je races wil starten, zal je een laadtijd moeten accepteren ja.
15 100% rep

Samus007 zegt op 05/05/2010 18:45   [?]

  Rating 1 16+ 16+
had hier een een bang hart voor deze, de mogelijkheden zijn zoals LBP gewoon top, de feeling zou wel niet in dezelfde lijn zitten volgens her en der previews, ik wacht nog even af.

Je hebt een 9lives account nodig om een reactie te kunnen plaatsen. Gelieve in te loggen of je te registreren!

Pagina:

7.9

0


Al 35 stemmen
Positie op de 9Lives ranking #1090 [?]
14 members willen dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn wenslijst » 38 members hebben dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn collectie »

Video's over deze game

9Lives - next generation gaming Modnation Racers GamesCom - 00:01:30 min Meer
Copyright © 2014 Telenet N.V. - Wedstrijdreglement - Algemene voorwaarden - Mobiele website