Lost Planet 2

Lost Planet 2 review 1


Gereviewed voor PS3 door Ge0force

Review | 13 May 2010 13:48 -

Een viertal jaren geleden probeerde Capcom de Westerse gamesmarkt te veroveren met Lost Planet, een 3rd person shooter die werd uitgebracht voor de Xbox 360 en later ook verscheen voor pc en PS3. Ondanks heel wat kritische reviews werd het spel razend populair en verkocht het maar liefst meer dan twee miljoen exemplaren. Voor Capcom een extra motivatie om aan een sequel te beginnen die ons de pijnpunten uit het originele spel moet doen vergeten. Met meer variatie in de omgevingen, sublieme graphics en co-op tot vier spelers moet Lost Planet 2 wel een topper worden. Of toch niet?Zodra je Lost Planet 2 opstart en een nieuwe campagne wil starten, valt het op dat de nadruk vooral op het co-op aspect gelegd is. Je krijgt bijvoorbeeld enkel de keuze om een game te hosten of te joinen, maar het is gelukkig wel mogelijk om menselijke spelers te vervangen door cpu-gestuurde bots. Daarna kan je kiezen welk hoofdstuk je wil spelen. In totaal zijn er zes uitgebreide missies voorzien die elk zijn onderverdeeld in een aantal kleinere levels. Hou er wel rekening mee dat je het volledige level zal moeten voltooien met de spelers waarmee je begint. Het is op geen enkele manier mogelijk om een bestaande game te joinen of om tussentijds te saven, wat gezien de duur van sommige missies toch wel een flink nadeel kan zijn.

Het verhaal in de campagne wordt verteld aan de hand van een aantal cut-scenes die op een knappe manier met de ingame engine worden weergegeven. Het ontwikkelteam van Lost Planet is duidelijk op cursus geweest, want de graphics hebben een ware revolutie ondergaan. De omgevingen zien er schitterend uit en zijn heel wat gevarieerder dan in het originele spel. We zijn nu immers tien jaar later, wanneer de sneeuw gesmolten is en plaats heeft gemaakt voor bloeiende jungles, grote steden en dorre woestijnen. Meest opvallend is het schitterende design van de karaktermodellen, die enorm gedetailleerd zijn en er door het intense gebruik van bump-mapping zeer indrukwekkend uitzien. Op de Xbox 360 wordt dit alles aan een aanvaardbare framerate weergegeven, maar de PS3-versie heeft het er duidelijk een stuk moeilijker mee. Framedrops zijn schering en inslag, bij momenten blijft het beeld zelfs volledig hangen en ook het geluid wordt regelmatig onderbroken als er te veel actie op het scherm is.

 

Lost Planet 2Thermische explosie

Goede graphics maken natuurlijk nog geen goede game, dus laten we eens kijken hoe het gesteld is met de gameplay. Helaas is het daar dat het schoentje knelt en wat nog erger is: de probleempunten die werden aangehaald in het originele spel zijn ook in deze sequel nog steeds aanwezig. Dit is vooral te merken aan de besturing die alles behalve vlot is. De personages bewegen nog steeds zeer houterig waardoor je tijdens actievolle momenten regelmatig zal vasthangen in het decor. Springen lijkt eerder op een zweefvlucht en is totaal onbruikbaar om de snelle bewegingen van de grotere eindbazen te ontwijken. Je beschikt nu over een soort grappling hook waarmee je jezelf kan optrekken aan bepaalde structuren. Dit werkt zeer onhandig in vergelijking met Just Cause 2 en de logica waar je dit wel of niet kan gebruiken ontgaat me volledig.

Ook de layout van de knoppen slaat nergens op. Zo moet je thermische energie opladen door L1 + vierkantje gelijktijdig in te drukken, maar als je L1 een fractie van een seconde later indrukt dan het vierkantje, dan gooi je een granaat. Mijn controller is meermaals door de woonkamer gevlogen als ik mijn teamleden daardoor opblies in plaats van hen van extra energie te voorzien. Om een wapen op te pakken moet je dan weer het driehoekje een tijdje ingedrukt houden. Dit voorkomt dat je per ongeluk een wapen opraapt, maar zorgt er wel voor dat je bijzonder kwetsbaar bent voor vijandelijke aanvallen. Het is enorm frustrerend om telkens opnieuw te sterven terwijl je een nieuw wapen aan het oprapen bent. Hier had toch wel beter over nagedacht kunnen worden.

Deja Vu

De verschillende levels spelen zich af in zeer gevarieerde omgevingen, maar stellen zowel qua design als inhoudelijk weinig voor. De missies die je moet uitvoeren komen nogal ongeïnspireerd en repetitief over en hebben een hoog been-there-done-that gehalte. Meestal blijft het beperkt tot op een bepaalde locatie te geraken of om alle vijanden in een grote open ruimte te vernietigen. Als je in je eentje speelt is dat maar goed ook, want de AI van je cpu-gestuurde medespelers stamt uit het Doom-tijdperk. Niet alleen doen ze meer moeite om in je vuurlijn te gaan staan dan je te helpen, maar ze lijken ook geen flauw idee te hebben wat het doel van de huidige missie is. Meestal draaien ze gewoon wat als vliegen om je heen en nemen ze zelf geen enkel initiatief, waardoor je uiteindelijk nog alles zelf kan doen. Stom zijn ze blijkbaar ook, want ik heb ze talloze keren met hun rug naar de vijand zien nietsnutten. Extra vervelend is dat alle teamleden één gemeenschappelijke Battle Gauge delen. Deze balk vermindert als één van je teamleden sterft en als 'ie leeg is, mag je het ganse level opnieuw spelen. Je kan al heel wat frustraties vermijden door met vrienden in co-op te spelen, maar zelfs dan word je vaak aan je lot overgelaten om uit te zoeken wat er precies moet gebeuren.

 

Lost Planet 2Ook de AI van de vijanden is niet om over naar huis te schrijven en komt zelfs in de buurt van het onredelijke. In de latere levels word je bijvoorbeeld meermaals achter elkaar neergeslagen zonder dat je de kans hebt om je te herpakken. Ook het campen rond respawnpunten is voor de tegenstanders de normaalste zaak van de wereld en kan de frustraties hoog doen oplopen.  Gelukkig kan je je wreken met een uitgebreid arsenaal aan over-the-top wapens, waaronder Gears of War-achtige machinegeweren, uit de kluiten gewassen shotguns en granaten die je als een frisbee kan werpen. Regelmatig vind je ook mechwalkers waar je vrij kan instappen, die de nodige bepantsering bieden en aan hoge snelheid kogels kunnen afvuren. Door hun trage reactiesnelheid kan je er echter weinig anders mee aanvangen dan de vuurknop ingedrukt blijven houden en hopen dat de vijand je niet opmerkt.

No brainer

Hersenloos knallen is trouwens sowieso het enige wat je in dit spel kan doen, wat ook blijkt uit de enorme eindbazen die je aan het einde van bepaalde levels tegenkomt. Opvallende fluo-gele zones geven aan waar je moet schieten zodat je zeker geen hersencel zou verstuiken en de aanvallen van elk monster zijn beperkt. Er is dan ook geen enkele vorm van skills nodig om hen te verslaan, gewoon minutenlang een regen van kogels afvuren en hopen dat je niet teveel geviseerd wordt, is het enige wat je kan doen. Zo heb ik minutenlang staan knallen op een gignantisch insect waarvan ik de poten kon afschieten. Toen het monster wegens gebrek aan ledematen op z'n buik ging, keek ik hoopvol uit naar de volgende fase in het gevecht. Mijn verbazing was groot toen de afgeschoten poten gewoon terug aangroeiden en de hele zwik weer van voor af aan begon tot de gezondheidsbalk van dat beest leeg was. Het is onbegrijpelijk hoe Capcom zulk slecht gamedesign durft uitbrengen in een titel.

Naast de campagne is er ook een competitieve multiplayer modus voorzien waarin je het tegen andere spelers kan opnemen.  Deze is zo goed als identiek aan de multiplayer uit het originele spel, al zijn er een paar nieuwe gamemodi aan toegevoegd. Zoals we gewoon zijn van Capcom is er bovendien heel wat te unlocken, waaronder nieuwe skins, emotes en wapens.  Ook hier zal je echter al snel het gevoel krijgen dat je het allemaal al eens eerder gezien hebt. Dat je met personages uit Gears of War en Monster Hunter kan spelen zal daar weinig aan veranderen. Het feit dat Lost Planet 2 nu reeds met een flinke korting wordt aangeboden in de online shops, doet vermoeden dat de uitgever dit inmiddels ook beseft heeft.

 

Conclusie van Ge0force voor deze game.


Lost Planet 2 maakt op het eerste zicht een indrukwekkende indruk dankzij de schitterende graphics, enorme eindbazen en co-op tot vier spelers. De ondermaatse AI van zowel vijanden als teamgenoten, de gebrekkige besturing en de inspiratieloze uitwerking doen de gameplay echter compleet de nek om. Alleen spelen is sowieso één grote bron van ergernis, maar zelfs in co-op blijft het een repetitief en frustrerend gedoe. Dit onding is dan ook enkel goed als bezigheidstherapie voor casual gamers die kicken op graphics en online chat, maar geen enkel belang hechten aan deftige gameplay.

58

Pluspunten

+ Sublieme graphics en geluid
+ Co-op tot vier spelers
Minpunten

- Inspiratieloos gamedesign
- Ondermaatse AI
- Stroeve besturing
- Repetitieve gameplay
- Minderwaardige PS3-versie

Informatie over Lost Planet 2


Releasedatum: 07-05-2010
Ontwikkeld door: Capcom
Uitgegeven door: Capcom
Genre: Action
Multiplayer
Beschikbaar op: pc x360 ps3
Age 16+
 
Pagina:
1 100% rep

Scavenger zegt op 13/05/2010 13:58   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Goeie review! Had na het spelen van de demo al door dat ik deze game best zo hard mogelijk negeerde
2 100% rep

spinx zegt op 13/05/2010 14:02   [?]

  Rating 3 16+ 16+
capcom fails yet again...

als die in plaats van dark void, lost planet 2 en bionic commando 1 fatsoenlijk game hadden gemaakt...
3 100% rep

Thysios zegt op 13/05/2010 14:04   [?]

  Rating 1 16+ 16+
was te verwachten
4 100% rep

Vorthar zegt op 13/05/2010 14:08   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ik heb em net besteld XD vond de demo geweldig, zal de full game ook wel leuk vinde i guess.
4.1 100% rep

gossYx_88 zegt op 29/05/2010 18:39   [?]

  Rating 0 16+ 16+
ge zult u niet vervelen, ik heb het op de release gekocht en ik heb me het nog niet beklaagd, enkel wat schoonheidsfoutjes on en offline , maar voor de rest fun to play
5 100% rep

NeverwinterX zegt op 13/05/2010 14:16   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Heb de 1 gespeeld, ongeveer tot in het midden geraakt en daarna gestopt... zo'n holle arcady oppervlakkig game. De 2 is precies nog erger
6 100% rep

H_ans zegt op 13/05/2010 14:21   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Goede review, Capcom maakt blijkbaar graag spellen die nodeloos frustrerend zijn.
7 100% rep

sui785 zegt op 13/05/2010 14:50   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Zoals verwacht
8 100% rep

Tandvlees zegt op 13/05/2010 14:55   [?]

  Rating 0 16+ 16+
En toch lijkt het kei graaf volgens de trailer! Ik snap ni waarom ze al het werk in de animaties en graphics willen verkloten met crappy gameplay... werk voor nix.
8.1 100% rep

hatetn zegt op 13/05/2010 15:04   [?]

  Rating 0 16+ 16+
als ik kijk naar de reviewer en het laatste minpunt is heel deze review werk voor nix
8.2 100% rep

Ge0force zegt op 13/05/2010 15:09   [?]

  Rating 1 16+ 16+
@8 Dat heb ik me tijdens het spelen ook vaak afgevraagd ja.

@8.1 Wat wilt ge daar nu weer mee zeggen? Misschien moet ge de volledige tekst eens lezen of het spel zelf spelen voor ge zo'n opmerking maakt
8.3 100% rep

papfles zegt op 13/05/2010 15:15   [?]

  Rating 2 16+ 16+
@ hatetn: Als de PS3-versie inderdaad slechter zou zijn, waarom dat verzwijgen?

Bij Bayonetta was het bv. algemeen geweten dat de PS3-versie slechter was. Als Ge0 die had besproken, had hij dat dan moeten verzwijgen volgens jou?
8.4 100% rep

Ge0force zegt op 13/05/2010 15:36   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Ik zou het nogal oneerlijk vinden om zoiets niet te vermelden en daar geen punten voor af te trekken. Slechte ports kunnen de spelervaring volledig om zeep helpen, zelfs grote sites als IGN hebben de PS3-versies van Bayonetta en Lost Planet 2 een lagere score gegeven dan de xbox360 versie.


8.5 100% rep

sui785 zegt op 13/05/2010 16:03   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Komt er ook een 360 of pc review?
8.6 100% rep

Ge0force zegt op 13/05/2010 16:15   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Misschien de pc-versie omdat die later uitkomt, maar de 360-versie is op de framerate problemen na identiek als op de ps3. Moest ik 'm op de 360 hebben gereviewd zou de score nauwelijks hoger liggen als 't dat is wat ge bedoelt.
8.7 100% rep

hatetn zegt op 13/05/2010 16:27   [?]

  Rating 2 16+ 16+
khad gewoon niet gekeken op welk platform je had gespeeld. aangezien iedereen weet dat deze serie gewoon wordt geport naar de ps3 ga je er toch vanuit dat je het op de console speelt waarvoor het gemaakt is.

om het zelf te testen zal het nog een tijdje duren. ik ben met teveel andere games bezig
8.8 100% rep

papfles zegt op 13/05/2010 19:18   [?]

  Rating 2 16+ 16+
Capcom bepaalt zelf voor welk platform ze hun games laat reviewen he. Dat kan je de reviewers niet verwijten, lijkt me.
8.9 100% rep

hatetn zegt op 13/05/2010 19:44   [?]

  Rating 0 16+ 16+
tuurlijk niet? het is gewoon raar dat ze de slechtere versie geven. nu de meeste minpunten die worden aangegeven zitten in deel 1 ook en die grappling hook waar je nu over beschikt had je ook al. het spel zal iets voor de fans zijn zeker want als ik me niet vergis liep hij voor de vorige ook niet echt warm
8.10 100% rep

Ge0force zegt op 13/05/2010 22:12   [?]

  Rating 0 16+ 16+
@8.9 Once again: wat wilt ge nu eigenlijk zeggen? Het is me duidelijk dat deze review u dwars zit, maar ik begrijp niet waarom aangezien ge het spel zelf nog niet gespeeld hebt.
8.11 100% rep

Samus007 zegt op 14/05/2010 0:38   [?]

  Rating 1 16+ 16+
@ Hatetn : Een review word geschreven door 1 persoon, toch logisch dat je zeker niet altijd in dezelfde lijnen denkt, dat moet jij toch zeker weten.
9 100% rep

rasul1993 zegt op 13/05/2010 15:13   [?]

  Rating 1 16+ 16+
de graphics zijn best wel goed maar de game play is echt booring
10 100% rep

Muscleduck zegt op 13/05/2010 16:19   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Damn dat slaat tegen, ik keek hier echt naar uit...
11 100% rep

romanspartan zegt op 13/05/2010 22:55   [?]

  Rating 1 16+ 16+
die is dus egt schijt heb de demo gespeelt en direct weer verwijdert . goede review . hateten een review is een mening deal whit it
11.1 100% rep

Ge0force zegt op 14/05/2010 9:22   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Merci makker!
12 100% rep

agrash zegt op 13/05/2010 23:07   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Misschien dat de pc versie beter zal zijn. Ik vond de eerste ondanks z'n lichte minpunten toch niet mis
13 100% rep

magatsu zegt op 13/05/2010 23:39   [?]

  Rating 0 16+ 16+
dat is dan toch een heel andere review dat ik nu lees dan de mening van Praga op Praga goes gaming :'). daarin zij hij dat het een enorm goed spel was achja. ik laat deze titel toch aan mij voorbijgaan.. teveel monsterkes knallen.
13.1 100% rep

Praga zegt op 14/05/2010 9:03   [?]

  Rating 0 16+ 16+
ik speelde de xbox 360-versie en die ziet er echt wel beter uit hoor.
13.2 100% rep

Ge0force zegt op 14/05/2010 9:21   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ik heb inmiddels beide versies gespeeld en merkte op de framerate na weinig verschil tussen de graphics van de ps3- en x360-versie.

Trouwens, gameplay > graphics imo
13.3 100% rep

Vorthar zegt op 14/05/2010 23:37   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Praga durft dan ook wel eens overdrijven.
13.4 100% rep

magatsu zegt op 15/05/2010 17:52   [?]

  Rating 1 16+ 16+
allemaal goed en wel dat hij er beter uit ZIET, maar speelt het dan ook beter? Ik weet het niet hoor, ik vind gameplay nog altijd boven het visuele uitsteken...
14 100% rep

Samus007 zegt op 14/05/2010 0:36   [?]

  Rating 1 16+ 16+
harde review, ik had al elders gelezen dat deze middelmatig tot onder de middelmaat scoorde, laten liggen deze dus want ik speel al mijn games SP en heb geen behoefte aan co-op.
15 100% rep

Calle30 zegt op 14/05/2010 15:19   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Bizar dat jullie reviews doen voor elk platform tegelijkertijd . Nu is , door het feit dat de PS3 versie slechter is (wat meestal zo is met multiplatform titels, bizar eigenlijk) , de hele score heel laag.

Niet echt objectief, je zou reviews per console moeten schrijven.
15.1 100% rep

Ge0force zegt op 14/05/2010 15:29   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Zoals ik hierboven al zei zou de x360-versie nauwelijks een hogere score krijgen. De mankementen in de gameplay en het speldesign wegen vele malen zwaarder door dan de framedrops in de ps3-versie.
15.2 100% rep

YoniVL zegt op 14/05/2010 15:52   [?]

  Rating 1 16+ 16+
het verschil in score tussen consoles zal vrijwel nooit hoger zijn dan pakweg 5ptn. De gameplay is immers meestal dezelfde en enkel grafisch kunnen er verschillen zijn, die meestal dan nog niet zo immens groot zijn. Het is nu niet dat dit spel plots 70 of meer gaat krijgen omdat het er beter uitziet op XBOX360.

Je hebt een 9lives account nodig om een reactie te kunnen plaatsen. Gelieve in te loggen of je te registreren!

Pagina:

5.7

0


Al 16 stemmen
Positie op de 9Lives ranking #1835 [?]
10 members willen dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn wenslijst » 4 members hebben dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn collectie »

Video's over deze game

9Lives - next generation gaming TGS 09 Trailer - 00:03:58 min Meer
Copyright © 2014 Telenet N.V. - Wedstrijdreglement - Algemene voorwaarden - Mobiele website